Logo design


Creatief Designer

Dudok van Diepen


Neem contact met ons op

Je logo is het gezicht van je merk, dat ene beeld waaraan mensen jou direct herkennen. Het draait eigenlijk allemaal om dat ene woord: herkenning. Je wilt dat mensen jouw merk meteen kunnen identificeren, zelfs als ze er maar kort naar kijken. 

Er komt natuurlijk meer bij kijken. Een goed verhaal, bijvoorbeeld. We hebben de belangrijkste elementen van een goed logo voor je op een rijtje gezet. Handig!

Het verhaal

Een goed logo vertelt een verhaal. Het gaat verder dan alleen grafische elementen en kleuren; het weerspiegelt de geschiedenis, waarden en missie van een merk. Dit verhaal kan subtiel of duidelijk zijn, maar het is altijd aanwezig. We geloven in merken die een authentiek en eerlijk verhaal vertellen, omdat dat de basis is van betekenisvolle communicatie. 

Eenvoud

Eenvoud is een kernprincipe (mooi woord) in logo ontwerp. Het hoeft niet saai te zijn; het gaat eerder om het vinden van de juiste balans tussen minimalisme en betekenis. We zoeken naar manieren om te vereenvoudigen zonder impact te verliezen.

Veelzijdigheid

‘Vroeger’ werd één variant van het logo ontworpen. Alleen in kleur had je opties (diap, zwart of grijswaarden voor de krant). In een voorbeeld van een kek visitekaartje kon je zien hoe het eruit zag. Tegenwoordig moet een logo zich kunnen aanpassen. Van drukwerk, naar animatie. Van visitekaartje naar avatar voor social media. Van vierkant, naar liggend, staand, bewegend, klein of groot. 

Tijdloosheid

Appeltjesgroen. Dat was een trend. Alles moest in appeltjesgroen. Een paar jaar later mocht niets meer appeltjesgroen. Ten onder gegaan aan eigen succes, net als de Times New Roman (prachtig font). Logo’s zouden zich niets aan moeten trekken van trends. 

Je logo is niet hetzelfde als je merk

Het is slechts een visueel symbool dat je merk vertegenwoordigt, je merk omvat veel meer. Het bestaat uit de totale ervaring en perceptie die mensen hebben van je bedrijf, gevormd door aspecten zoals je waarden, missie, cultuur, producten, diensten en interacties. Je merk vertelt het verhaal van wie je bent en waar je voor staat, terwijl je logo een belangrijk onderdeel is van de visuele communicatie van dat verhaal.

Je logo is de openingszin, je merk het hele verhaal.

We werken voor uiteenlopende opdrachtgevers en hebben vele logo’s ontworpen als onderdeel van de visuele identiteit. In ons portfolio vind je een aantal cases van nieuw werk.

Logo Bloomlily
gemeente-dijk-en-waard-logo
Poster Vonk MBO
Uithangbord met logo Klimbos

Zo pakt Raadhuis het aan

Van groot naar klein

Voor de meeste opdrachtgevers ontwikkelen we de complete visuele identiteit. Hierbij besteden we veel tijd aan de merkstrategie en de visualisatie daarvan. We ontwerpen het logo in één beweging met de huisstijl, waarbij we goed doordenken in de middelen die ingezet gaan worden. Sommige opdrachtgevers hebben alleen een logo nodig en gebruiken dat als de basis. Dat kan natuurlijk. We geloven in ons proces en doen dat zorgvuldig, maar we blijven nuchtere Noord-Hollanders die graag praktisch met je meedenken. 

Betrokken worden bij het proces

Wij hebben het leukste werk van de wereld. Soms zijn opdrachtgevers daar een beetje jaloers op. Daarom vinden we dat het voor iedereen die dat wil óók leuk moet zijn. We hebben je sowieso veel nodig in het proces, maar we staan altijd open voor co-creatie: samen moodboarden, zoeken naar de juiste woorden, meer betrokken worden in het ontwerpproces, er kan veel. Als je daar geen zin in hebt kun je ook gewoon wachten tot onze presentatie 😉

Gebruiks- en auteursrecht

Auteursrecht betekent dat de persoon die het logo ontwerpt, de maker, automatisch eigenaar is van dat logo. Bij Gebruiksrecht heb je toestemming om het logo te gebruiken, maar de maker blijft de eigenaar. Dit betekent dat je het logo mag gebruiken volgens de afspraken, maar je kunt het niet zomaar aanpassen of doorverkopen zonder toestemming van de maker.

Bij Raadhuis is gebruiksrecht onze standaard, zonder extra kosten. We leveren het logo op in meerdere formaten en bestanden, zodat je het zelf kan gebruiken of door kunt sturen naar andere partijen. 

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over logo design? Ben je benieuwd hoe we dit aanpakken bij Raadhuis? Stuur een berichtje naar Bart Verbiest, onze creatief directeur: bartverbiest@raadhuis.com.

* Dit veld is verplicht