jorgen_WCAG

WCAG, wat moet ik ermee?


WCAG Expert

Jorgen Holzmann

Ieder mens heeft het recht om te leven als ieder ander en mee te doen in de maatschappij. Gebruikmaken van de mogelijkheden die het internet, computers en smartphones ons bieden hoort daar natuurlijk bij. Juist daarom is het belangrijk dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen.

Zo moeten overheidsinstellingen zich houden aan de richtlijnen van de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). De richtlijnen zijn opgesteld vanuit Europa om digitale toepassingen, zoals websites, voor iedereen toegankelijk te maken. 

WCAG website

Bij het ontwerpen en ontwikkelen van websites houden wij standaard rekening met de WCAG richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Als WCAG 2.1 vereist is op een bepaald niveau voor jouw organisatie dan kan Raadhuis helpen om hier helemaal aan te voldoen met zowel je website als andere (digitale) middelen.

Voordelen

Toegankelijk zijn als bedrijf heeft een aantal voordelen. Zo indexeert Google je site beter, je vergroot je doelgroep en daarmee je inkomsten, en het is simpelweg het goede om te doen. Je gooit de deur van je winkel ook niet dicht voor iemand met een beperking toch?

WCAG 2.1

De WCAG 2.1 kent verschillende niveaus die oplopen van label A tot label AAA, waarbij label AAA de hoogste rating betreft. Ben je een organisatie die valt onder de wettelijke verplichting dan zou je op termijn aan label AA moeten voldoen. Dit kun je aantonen door middel van een toegankelijkheidsverklaring, die op je website geplaatst dient te zijn.

Toegankelijkheidsverklaring

Een toegankelijkheidsverklaring kun je aanvragen bij Logius, een organisatie die werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij zijn de autoriteit op het gebied van de WCAG en de enige partij die de uitgifte van toegankelijkheidsverklaringen mag doen. Bij de aanvraag van een toegankelijkheidsverklaring moet je laten zien dat de website onafhankelijk is getoetst volgens de daarvoor opgestelde meetprotocollen.

We hebben de laatste jaren veel ervaring opgedaan met de richtlijnen door medewerkers te laten scholen en verschillende (web)projecten op te pakken die aan de richtlijnen moesten voldoen. Het grootste project rondom digitale toegankelijkheid dat we recent hebben afgerond is de ontwikkeling van de nieuwe website van de Kustwacht.

Raadhuis is geaccrediteerd op digitale toegankelijkheid door de DDAI

Raadhuis is door de DDAI geaccrediteerd als organisatie die webtoegankelijke diensten/producten aanbied. Daarmee zijn we (nog) één van de weinige digitale toegankelijke dienstverleners in Nederland.

Bekijk onze accreditatie op de website van de DDAI

WCAG website laten maken?

Dient jouw organisatie te voldoen aan de WCAG richtlijnen? Laat dan je website onafhankelijk toetsen door een partij zoals Stichting Accessibility. In veel gevallen zal er echter een compleet nieuwe website nodig zijn. Wij kunnen je hier bij helpen.