Gemeente Dijk en Waard

Gemeente Heerhugowaard en gemeente Langedijk zijn gefuseerd tot gemeente Dijk en Waard. Aan ons de vraag om de nieuwe identiteit hiervoor te ontwikkelen.

Geschreven door Bart van Koppen

Nieuwe identiteit

Het ontwikkelen van een merk naar aanleiding van een fusie is altijd een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat beide partijen trots zijn op het nieuwe merk? Zeker wanneer het een gemeente betreft waar veel verschillende stakeholders het nieuwe merk moeten omarmen.

gemeente-dijk-en-waard-2-posters-hier-voel-ik-mij-thuis

Verschil en overlap

Er was een nadrukkelijke wens om iets nieuws te maken en niet gebruik te maken van bestaande onderdelen uit één van beide identiteiten. Ook om te voorkomen dat één van de twee prominenter terug zou komen in de nieuwe identiteit. Toch vonden we het belangrijk om erachter te komen waarin de gemeenten verschillen en waar ze overlappen. Omdat de keuzes in vorm, kleur en typografie gebaseerd zijn op de bestaande onderscheidende elementen en daardoor dus ook belangrijk zijn voor de nieuwe identiteit van gemeente Dijk en Waard.

Krachtige naam

De naam Dijk en Waard was al gekozen. En daar waren we blij mee! Het is een krachtige naam. Zo krachtig dat gebruik van het woord ‘Gemeente’ in het beeldmerk daar eigenlijk afbreuk aan doet. Juist door het woord weg te laten wordt Dijk en Waard ook van iedereen. Niet alleen van de gemeentelijke organisatie.

‘Een sterke en innovatieve gemeente, waar iedereen telt en wordt gezien, met ruimte voor mensen en natuur.’ 

gemeente-dijk-en-waard-roll-up-banner-man
gemeente-dijk-en-waard-roll-up-banner-vrouw

Kleurgebruik

In de kleurstelling hebben we dus bewust gekozen voor de kleuren blauw en groen. Beide kleuren werden al gebruikt in de merken van Heerhugowaard en Langedijk, maar representeren ook uitstekend Dijk en Waard. Ook in de vormentaal en de typografie hebben we de eenvoud en kracht van Dijk en Waard gevisualiseerd.

gemeente-dijk-en-waard-auto-met-logo
Volgende project