Webdesign is creatie


Senior webdesigner

Dennis Groot


Gek woord eigenlijk: webdesign. Net als bij ‘marketing’ heeft iedereen er een ander beeld bij. Is het hetzelfde als UX-design? En wat is ook weer UI design? 

In dit mooie stukje content vertellen we je hoe wij naar webdesign (of digital design) kijken, ofwel: alles wat we doen om een toffe website te ontwerpen. 

Wat je eigenlijk wil weten van een bureau:

  • Snappen ze waar ik mee bezig ben?
  • Kunnen ze mij adviseren?
  • Designen ze iets tofs?
  • Kunnen ze het ook bouwen?
  • Houden ze mij tussendoor een beetje op de hoogte?
  • Mag ik af en toe langskomen om te muiten in het proces?

Ja. Bij Raadhuis vinken we het rijtje af. Makkelijk gezegd, dus laten we het iets meer toelichten (als je ons nu al gelooft kun je direct door naar ‘meer weten’)

Webdesign bij Raadhuis

Wij zien webdesign als onderdeel van Creatie. Dus van strategie naar wireframe (functionele schetsen) tot en met werkende HTML. We verdelen dit in drie gebieden:

1 – Online strategie

Wat is het doel, wie is de doelgroep? Hoe gaat de site gebruikt worden? Ontwikkelen we mobile-first? Wat voor content gaan we tonen? Hoe zou de navigatie het beste kunnen werken? Wat kunnen we verzinnen om de gebruiksvriendelijkheid zo goed mogelijk in te richten? 

2 – Digital design

Hoe vertalen we de huisstijl naar een uitgesproken website ontwerp? Versterken we het merk? Is de website toegankelijk voor iedereen? Werken vormen, kleuren en typografie goed op diverse resoluties? 

3 – Functioneel

Kunnen we animaties inzetten om het verhaal beter te vertellen? Is de interface duidelijk voor iedereen? Of om bepaalde elementen eenvoudiger vorm te geven? Hoe zetten we de code zo robuust mogelijk op? Werkt alles zoals het bedacht is of kan het nog beter?

WordPress

Mocht je meer pikante details over plugins, configuraties, onderhoud of hosting willen weten: lees dan ons artikel over WordPress.

Lees meer over WordPress

Belangrijke thema’s

Een goede website is méér dan strak gestructureerd, uitgesproken in toon en vorm en robuust gebouwd. Een paar thema’s waar wij goed in zijn (wederom: al zeggen we het zelf):

Toegankelijkheid

We nemen de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) serieus en houden hier in de ontwikkeling van al onze websites rekening mee. Dat betekent dat iedereen, inclusief mensen met een beperking, onze websites kan gebruiken en toegang heeft tot alle informatie en functionaliteiten. Meer weten over onze visie op de WCAG? Check deze pagina.

Gebruiksvriendelijkheid (UX)

Wat is het doel en hoe kunnen we gebruikers met design helpen om daar zo eenvoudig mogelijk te komen? Soms doen we dat door heel slim maatwerk (groot of klein) en soms door ons juist te houden aan de standaarden. Een goede webdesigner kan die afweging maken.

Mobile first

Uit statistieken blijkt dat het merendeel van de websites door minimaal de helft van de bezoekers met mobiele apparaten wordt bezocht. Tevens komen bezoekers uit (social) campagnes vaak via een mobiel apparaat naar een website. Bij het ontwerpen van websites hanteren we daarom het ‘mobile first’ principe. Dat betekent dat we eerst het ontwerp voor mobiele apparaten maken en vervolgens uitbreiden naar desktops. 

Responsive (duh)

Onze websites zijn altijd responsive en retina-ready: ze passen zich automatisch aan verschillende schermformaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones. Tevens werken we met SVG animaties zodat de beleving van je website niet alleen tof is op desktop, maar ook overeind blijft op mobiel.

Websites overzicht

Benieuwd welke websites we allemaal hebben ontwikkeld over de jaren heen?

Bekijk ze hier

Meer weten?

We kunnen niet alles opschrijven, want dan zou je nog meer moeten lezen. Het is misschien beter als Dennis en Danny met je in gesprek gaan. Misschien laten ze zelfs wel wat voorbeelden zien (of check wat voorbeelden uit ons portfolio).

* Dit veld is verplicht