Wat is ‘concept’? Nou, het is een woord waar niet iedereen hetzelfde mee bedoelt. In dit artikel leggen we uit wat wij eronder verstaan en waarom het belangrijk voor jou is. De definitie van het woordenboek moet je zelf maar opzoeken, want daar een artikel mee beginnen is superlame (zeg dan gewoon dat je geen inspiratie hebt).
Concept: wat is het?
Met concept bedoelen wij de denkrichting voor ons idee. Het haakje of inzicht waarvan we denken ‘hier zit iets!’.
Simpel toch? Het kan echter even duren voor we zover zijn dat we een haakje, inzicht of denkrichting kunnen presenteren. Dat proces noemen we ‘creatie’.
Zonder creatie heb je niets. Daarom is het ook zo belangrijk, zeker bij Raadhuis. Sinds de oprichting is creatie het hart van ons bedrijf en de reden waarom opdrachtgevers voor ons kiezen. Iets bijzonders bedenken waar je zelf op had willen komen (maar dat niet deed). Iets presenteren wat je aan iedereen wil laten zien. Iets maken waar alle medewerkers trots op zijn.
Creatie is niet zomaar een proces, het is onze religie. Ons mantra.
Okay, we slaan door. Creatie is belangrijk, laten we het daarop houden.
Het proces bestaan uit drie onderdelen:
Onderzoek
Voor je enthousiast kan worden over je concept, moet je enthousiast worden over het onderwerp. Daarom moeten we er alles over weten. Veel lezen, luisteren, rondleidingen, uitproberen, lachen, lullen, op z’n kop houden, vragen en doorvragen.
We bijten ons vast en laten los. We geven onze hersenen de ruimte om nieuwe verbindingen te leggen tussen nieuwe informatie en bestaande ervaringen. Don Draper van MadMen heeft dat mooi uitgelegd (geen geduld, skip dan de video naar 1:34).
Uitproberen
Nu beginnen de hersenspinsels. De ‘volgens mij zit hier iets’ gesprekken. Het is nog niet concreet, maar we proberen erachter te komen waarom iets interessant zou kunnen zijn. Soms is dit een beeld, tekst of iets anders. Een eigenaardige eigenschap van het product of proces. Een deel van de toegevoegde waarde. Het kan in deze fase van alles zijn.
We schetsen, schrijven en stormen brain. Kunnen we hier iets mee? Hoe ziet dat eruit? Wat is de toon? Wat is de vorm? We pakken het op, draaien het om, trekken het uit elkaar. Om het uiteindelijk af te schieten of mee te nemen naar de volgende fase.
Testen
We hebben een concept, een haakje. Na heel veel maken en 90% geschrapt te hebben blijft er iets over waar we wat mee kunnen. De basis voor een identiteit, website of het concept voor een campagne.
In het team presenteren we ons concept. Hier gebeuren twee dingen:
- We dagen onszelf uit: kunnen we het goed uitleggen? Snijdt het hout? Soms hoor je jezelf praten en weet je dat het eigenlijk onzin is. Of goud.
- We kijken naar het team. Waar gaan ze ‘aan’? Wanneer moeten ze lachen en wanneer verliezen we ze?
Een goed concept geeft inspiratie. Een miljoen aanvullende ideeën ‘wat je er allemaal nog meer mee kan doen’. Als dat gebeurt weet je dat je een winnaar hebt.
Co-creatie
Wil je graag meedoen met dit leukste onderdeel van ons werk? Dat mag! Sowieso zijn opdrachtgevers betrokken in de onderzoeksfase. Indien gewenst kunnen we je tussentijds uitnodigen om mee te denken. In zeldzame gevallen doen we het complete creatieve proces samen. Één nadeel: je wordt niet verrast tijdens de presentatie 😉
Koffie?
Heb jij iets waar we ons in vast kunnen bijten? We helpen je graag. Neem contact op met Bart Verbiest, onze creatief directeur via bartverbiest@raadhuis.com. We zijn benieuwd!