Starten met employer branding


Strategisch adviseur

Danny de Boer


Nieuwe mensen vinden is lastig. De juiste mensen vinden is:

  • Iets lastiger
  • Niet te doen
  • $#%& onmogelijk!

Herken je je hier niet in? Gefeliciteerd, je hebt alles lekker op de rit. Misschien zelfs onbewust, omdat je het leuk vindt om over je merk te praten. Content maken voelt voor jou als ontspanning, social posts bedenken is een tweede natuur. Je snapt niet waarom, maar andere mensen vinden het vooral irritant dat het jou zo makkelijk afgaat.

Voor alle anderen: (nieuwe) medewerkers horen bij een doelgroep waar je je best voor moet doen. Ze kunnen niet van een afstandje ruiken dat het heel gezellig is op vrijdagmiddag en dat de pingpongtafel echt een hit is. 

Dat moet je vertellen. Laten zien. Dat doen we met uitgesproken employer branding.

Employer branding of een werkgeversmerk?

Er zit soms wat verwarring in de term ‘employer brand’ of ‘het werkgeversmerk’. Het lijkt alsof je een nieuw identiteit moet vormgeven. Een eigen verhaal, eigen waarden, eigen vorm en uitingen. Maar is dat wel zo? 

Nee.

Je identiteit is je identiteit. Alles wat je doet om daar invloed op te hebben noemen we branding. Dus ‘employer branding’ is goed, ‘employer brand’ is dat niet.

Ambassadeurs

Voordat we vertellen hoe wij employer branding aanpakken, is het goed om even stil te staan bij je huidige team. Hebben ze het naar hun zin? Hoe praten ze over hun werk? Is het verhaal eenduidig of vertelt iedereen iets anders op een verjaardag? Delen ze iets op Instagram, LinkedIn, TikTok of BeReal? Denken ze mee als het gaat om de visie van het bedrijf? Hebben ze inspraak bij het aannemen van nieuwe collega’s?

Je huidige medewerkers zijn je grootste ambassadeurs. Geef ze iets om ambassadeur van te zijn.

In communicatie moet je denken aan een superstrak verhaal, interne evenementen, vrijmibo’s, onverwachte acties, goede koffie die ze thuis ook zouden willen drinken, fysieke waardering. Maar denk ook aan persoonlijke verhalen (of stories, is wat hipper) die ze met trots kunnen delen. Staat je visie op papier? Hoe neem je ze mee? 

Alles wat we net beschreven kun je zien als interne branding. Geef de vrijmibo een toffe naam. Bedenk een onverwachte actie zonder reden. Doe het omdat het dinsdag is en je zo onwijs trots bent op je team. 

Employer branding

Okay. Je bent er nog. Gelukkig. We kunnen ons voorstellen dat je nu graag wilt weten hoe wij zoiets aanpakken. Want zelfs als je alles goed doet, heb je hulp nodig van een creatief bureau. 

Wij kijken eerst naar wat er al is en hoe we dat kunnen versterken door iets toe te voegen of aan te passen. Dat doen we binnen deze drie gebieden:

1 – Identiteit

Je identiteit is je identiteit. Wat verschilt is doel en doelgroep. Daarom kijken we goed naar de bestaande visuele identiteit, voordat we allerlei variaties voorstellen. Meestal kiezen we een extra vorm of kleur voor de communicatie voor (nieuwe) medewerkers. Of een label / aangepast logo wat duidelijk familie is van de huidige visuele identiteit. 

2 – Website

Ook al heeft je website een heel duidelijk doel, we merken dat extra content voor (nieuwe) medewerkers bijna altijd een verrijking is. Denk aan verhalen en testimonials. Foto’s en video’s van toffe uitjes of juist momenten waar jullie met elkaar ‘aan’ het bedrijf hebben gewerkt. 

Maar denk ook aan content die meer ingaat op werken bij jouw organisatie. Wat kun je verwachten? Hoe ziet een sollicitatieprocedure eruit? Kun je een geinige online scan doen om te ontdekken of je in het team past? 

Thought leadership

Thought leadership betekent dat een persoon of een bedrijf wordt gezien als een kennisleider binnen een bepaald vakgebied. Hadden we er maar een goed Nederlands woord voor (suggesties zijn welkom). 

Vertel en deel je expertise en kwaliteit vanuit een uitgesproken visie. Heel interessant voor diverse stakeholders en het dwingt je om duidelijk te zijn over de koers van het bedrijf. Waar geloof je in? Wat vindt je onzin? Dit kun je delen in artikelen (tekst / video’s / infographics / online magazines / etc.) om wellicht ook als PR materiaal in te zetten.

3 – Campagne

Apart doel, aparte doelgroep, aparte campagne. Dit moet stevig en uitgesproken. ‘Wij zoeken collega’s’ is niet zo inspirerend.

Wij werken veel met Hero- en Hubcampagnes. In de Herocampagne vertel je je verhaal, laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Dit is vaak wat algemeen, maar je zoekt mensen die geloven wat jij gelooft. 

Hubcampagnes worden heel gericht ingezet. Denk aan specifieke vacatures, maar misschien ook aan een specifieke doelgroep (schoolverlaters / zij-instromers).

Samenwerking

Uiteindelijk moeten er ook gewoon vacatures vervuld worden. Mocht je hier hulp bij nodig hebben werken we samen met partner Solutions Factory. Zij bieden een slim ATS zodat alle vacatures en sollicitatieprocedures vanuit 1 plek beheerd kunnen worden. Daarnaast worden de vacatures automatisch doorgeplaatst naar een werken-bij-website of extern jobboard.

Conceptsprint

Waar begin je dan mee? Met een conceptsprint. Na een kickoff waarin wij vooral veel informatie ophalen gaan we naar eigen inzicht met bovenstaande aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onboarding nieuwe collega’s
  • Inzichtelijk maken sollicitatiegesprek
  • Eerste jaar programma vormgeven
  • Handboek (print of online) vormgeven
  • Interne evenementen uitdenken
  • Laagdrempelige evenementen voor potentiële medewerkers bedenken (een bbq voor developers, de leraren lunch, etc.)
  • En nog veel meer

Ook aan de slag met employer branding? Ik denk graag met je mee. Stuur een berichtje naar danny@raadhuis.com, vul het contactformulier in of bel naar 072 564 0973.

* Dit veld is verplicht