Huisstijl vormgeving


Grafisch vormgever

Floor van Paassen


Samen met andere elementen, zoals je logo, hoort de huisstijl bij je visuele identiteit. Ofwel: hoe je merk eruit ziet in je communicatiemiddelen. Het zijn keuzes in vorm, typografie, kleur en beeld die ervoor zorgen dat je visueel herkenbaar bent. Op A4, Tiktok en aan de gevel. 

Uitgesproken keuzes maken

Ervaren vormgevers weten dat een goede huisstijl vooral balans nodig heeft. We hoeven niet op alle gebieden uitgesproken te zijn. Daarom moeten we kiezen tussen uitgesproken typografie, vormentaal of kleur. Misschien zoeken we het in een specifieke beeldtaal (fotografie, video, illustraties). 

Als je het zat raakt, doe je het goed

Soms worden we gevraagd voor een rebranding, omdat onze opdrachtgevers er klaar mee zijn. Dezelfde vormen en kleuren, jarenlang, iedere dag. Het is tijd voor een opfrissing, iets nieuws. 

We proberen erachter te komen of de huisstijl echt aan vernieuwing toe is. Wellicht is de aansluiting op de doelgroep kwijt. Of is het concurrentielandschap zo veranderd dat je niet meer opvalt. 

Als dat niet het geval is, zijn vooral de mensen die er dagelijks mee werken toe aan vernieuwing. En dat is zonde, want blijkbaar ben je goed consequent bezig. Nu moet je doorzetten. 

Maar je hoeft je nooit over te geven aan de stramienen en formats die ooit bedacht zijn. Als de basis stevig is, moet er altijd ruimte zijn voor verdieping. Nieuw gebied. Toffe acties, een serie video’s, een nieuwe campagne met verse ambassadeurs, noem maar op. 

Onderbouwde keuzes = minder regels

Bij het woord huisstijl denken de meeste communicatie adviseurs aan ‘handboek’. Regels, richtlijnen, stramienen, witruimtes, marges, kolommen, spatiëring, do’s and don’ts. Je mag vaak maar weinig, je moet van alles. En heel veel mag niet. Maar echt niet. 

Het gekke is: er is weinig vertrouwen in de praktische haalbaarheid van de huisstijl (want álles wordt beschreven), maar blijkbaar heel veel vertrouwen in de bereidwilligheid van de gebruikers om het huisstijlhandboek door te ploegen (lees met sarcastisch stemmetje).

Wanneer we bij Raadhuis een huisstijl ontwerpen doen we dit altijd vanuit een overkoepelend idee. Wat ook geldt voor het logo, de tone of voice en de keuzes die we maken in het communicatielandschap van vandaag.

We geloven dat wanneer we het overkoepelende idee kort en krachtig kunnen uitleggen, we minder hoeven te sturen op wat wel en niet mag. Je begrijpt dan zelf wat het belang van de huisstijl is.

Natuurlijk zijn er richtlijnen en bepalen we minimale witruimtes. Natuurlijk leggen we uit wat voor grid we hanteren en hoe je dit zelf kunt opzetten voor een afwijkend formaat. 

Maar een toffe huisstijl moet inspireren, zodat je zin hebt om ermee te werken. Alleen dan komt het tot leven.

Meer weten?

Benieuwd hoe we dat doen? Stuur een mailtje naar Bart Verbiest en hij laat het je graag zien > bartverbiest@raadhuis.com.

* Dit veld is verplicht