Video en animatie


Advies en strategie

Bart van Koppen


Verhalen vertellen. We doen niet anders. Het is de basis van ons werk, zonder uitzondering. Het zijn namelijk de verhalen die iets de moeite waard maken. Het is de grondstof voor je merk en uitingen zoals je website of campagne. 

Om een verhaal te testen schrijven we vaak een kort script van max. 20 seconden. Waarom?

  • Het dwingt je om snel en concreet tot de kern te komen
  • Een voice-over moet het kunnen vertellen, met de nadruk op ‘vertellen’. Met ritme, intonatie, nadruk en beleving. Niet droog, maar met swoong!
  • Onbewust vermijd je jargon en moeilijke woorden
  • We denken (altijd) vanuit de doelgroep: zou iemand blijven hangen bij deze video?
  • Hoe sluiten we af? Is er een actie? Zijn we geïnspireerd?

Je merkt: alles zit erin. Het is de perfecte test voor je verhaal, omdat het heerlijk concreet is. Wat zo logisch kan lijken in strategische sessies en fancy-pancy modellen, kan onderuit gehaald worden in het script voor een goede video. 

Van script naar video

Opeens heb je dus een script in je handen, tof! Laten we die video dan ook maar maken. Welke vorm kies je? Dat hangt erg af van doel en doelgroep. Bij Raadhuis kiezen we vaak voor een van onderstaande opties:

Brandmovie

Duur woord. We bedoelen hiermee een toffe video die de kern van je merk raakt. Die met de juiste beelden en woorden je essentie beschrijven, om de juiste mensen te inspireren. Maar ook om jou – en al je ambassadeurs –  te helpen je merk te presenteren. 

Deze video’s zijn vaak een combinatie van échte beelden, stockvideo en animaties. Het hangt erg af van het verhaal. Check bijv. dit voorbeeld.

Explainers

Ingewikkeld product of proces? Geen zin in een flyer met 5 stappen hoe je iets moet doen of waarin je uitlegt hoe iets tot stand is gekomen? Explainers zijn geanimeerde video’s waarin we zo helder en eenvoudig mogelijk, ingewikkelde dingen vertellen. Zoals deze:

Social animations

Opvallen in een tijdlijn? Beweging helpt. Daarnaast kan animatie ervoor zorgen dat je niet alle content in één vierkantje hoeft te proppen. 

Logo- en webanimaties

Animatie maakt je site wat leuker om naar te kijken, maar het is nog handig ook. Je kan bijvoorbeeld bepaalde animaties gebruiken om iets duidelijk te maken. Voor Kaap Skil zwemt een klein geanimeerd duikertje met je mee naar de dieptes van de pagina om aan te geven dat er nog veel meer te zien is. 

Je logo animeren is een goed idee, omdat het je in staat stelt te laten zien waar het idee van de vormentaal vandaan komt. Ons logo is bijv. een minipuzzel: dat zie je terug in de animatie. Daarnaast kunnen we de animatie niet alleen op de site gebruiken, maar ook als intro voor video’s en als geanimeerde start van een Powerpoint (eigenlijk Keynote, maar dat ken je wellicht niet 😉

Samen met onze partners

Verhalen, scripts, storyboards, vormgeven: daar zijn we goed in. Animeren, filmen en monteren: daar is Playforward goed in. Daarom werken we al jaren goed samen. 

Nou weet ik het wel

Zeker? Er zijn nog een paar voordelen. In het kort:

Deelbaar

Video’s kun je bijna overal gebruiken. Op je site, in de mail (vaak met voorvertoning), in Whatsapp, alle social media, met QR code vanuit drukwerk, etc. 

Youtube = zoekmachine

Na Google is Youtube de grootste zoekmachine in the world. Wist je dat? Kan de moeite waard zijn om ‘iets mee te doen’.

Video = content

Ja duh. Maar denk je van tevoren na over de plek van video in je branding? Denk je over één brandmovie en een explainer als je die nodig hebt? Of pak je het liever strategisch aan? Misschien kun je een serie maken van je brandmovie. Of maak niet één explainer, maar pak álle ingewikkelde producten of processen op dezelfde manier aan. In dezelfde stijl. Zet ze op een logische plek bij elkaar. Zie video niet als on/off, maar als onderdeel van je merkstrategie.

Koffie?

Wat heb je nodig? We helpen je graag op weg. Stuur een mailtje naar Bart Verbiest via bartverbiest@raadhuis.com of bel naar 072 564 07 15.

* Dit veld is verplicht