Jouw organisatie is digitaal toegankelijk. Voor iedereen. Weet je dat zeker? Heel zeker? Laten we de proef op de som nemen met de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Denk je nu: wat een technisch gedoe, heb ik niet nodig? Laat die vaktaal dan lekker varen. Waar het om gaat is dat je als organisatie streeft naar optimale toegankelijkheid. Je wilt er zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Toch?
4 miljoen Nederlanders hebben een functionele beperking. Denk aan mensen die slecht zien, kleurenblind, motorisch beperkt of dyslectisch zijn. Misschien sta je er niet bij stil, maar voor deze mensen is het bedienen van een website net zo ingewikkeld als een drempel overgaan in een rolstoel of de trap af op krukken. Als je een winkel hebt, gooi je de deur niet dicht voor iemand met een beperking. Maar online is dat vaak andere koek.
Toegankelijkheidswet WCAG 2.2
Het merendeel van de websites is nu niet voor iedereen toegankelijk. Waar zit ‘m dat in? Een paar simpele voorbeelden: de website is niet schaalbaar op mobiel. De tekst is niet goed te lezen door de combinatie van tekst- en achtergrondkleur. Lettertype en regelafstand zijn niet geschikt voor bezoekers met dyslexie. Je website zit technisch niet lekker in elkaar, waardoor screenreaders de tekst niet kunnen voorlezen. En mensen die geen muis kunnen bedienen, vertrekken zonder informatie of aankoop. Intussen beloven en benadrukken we graag dat we er ‘voor iedereen’ zijn. Met het toepassen van WCAG 2.2 maak je die belofte waar.
WCAG klinkt misschien technisch en ingewikkeld. Maar dat valt mee. Zeker als je onze expertise ervoor inschakelt. Simpel gezegd zijn het richtlijnen om je online communicatiemiddelen stap voor stap toegankelijker te maken. Deze richtlijnen gaan over waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpbaarheid en robuustheid van je website. Vanaf 2025 komt er een Europese wet (de EAA) die bepaalt dat iedereen toegang moet krijgen tot digitale diensten en producten. Een belangrijke stap die er mede voor zorgt dat toegankelijkheid de norm gaat worden. We zullen allemaal actie moeten ondernemen.
Wist je dat wij voor de Kustwacht de digitale toegankelijkheid hebben geoptimaliseerd? Bekijk de case in ons portfolio.
Gelijkwaardigheid
Nu is de vraag hoe toegankelijk jouw website is. Dat gaan we onderzoeken. Wat werkt goed en wat kan beter? Het WCAG-proof maken van een website begint dus altijd met het beoordelen van de verschillende pagina’s en functionaliteiten. Van formulieren tot carrousel en van kleuren tot toetsenbordnavigatie. In onze WCAG-rapportage staat hoe je de toegankelijkheid kunt verbeteren. Sommige pijnpunten kunnen zo worden opgelost. Andere verbeteringen kosten meer tijd. Het hoeft niet meteen perfect te zijn, het gaat erom dat je begint.
Aan de slag met WCAG betekent dus: het goede doen voor de samenleving. Maar ook een nog groter bereik creëren met jouw product of dienst. Klanten met een beperking staan bij jou niet meer voor de denkbeeldige dichte deur. Dat je toegankelijkheid op orde is wordt ook gewaardeerd door zoekmachines. Google indexeert je website beter, waardoor je vaker en hoger verschijnt in zoekresultaten. Daarnaast kun je je laten certificeren door Logius, zodat iedereen weet dat jullie je maatschappelijke zaken goed op orde hebben.
Raadhuis is geaccrediteerd op digitale toegankelijkheid door de DDAI
Raadhuis is door de DDAI geaccrediteerd als organisatie die webtoegankelijke diensten/producten aanbiedt. Daarmee zijn we (nog) één van de weinige digitale toegankelijke dienstverleners in Nederland.
Bekijk onze accreditatie op de website van de DDAIAan de slag
Wil je weten hoe toegankelijk jullie website is? Of hoe Raadhuis je helpt met het bouwen van een website volgens de WCAG? Dat kan! Danny de Boer en Jorgen Holzmann – gecertificeerd Toegankelijkheidsexpert – komen bij je langs. Vul onderstaand formulier in of stuur een bericht via info@raadhuis.com.